ОБЕРЕЖНО! ОТРУЙНІ ГРИБИ!

/Files/images/яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяягриби.jpg

Основні причини отруєнь грибами:

  • Вживання отруйних грибів;
  • Неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Причому симптоми отруєння можуть з’явитися як уже через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Не збирайте гриби:

  • Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • З ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
  • Ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
  • Не куштуйте сирі гриби на смак;
  • Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
  • Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодіїі з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей.

Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Деякі отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.

В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, багно, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.

/Files/images/яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяярастения.jpg

Профілактика отруєнь рослинами

Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:► оминати невідомі рослини;► не вживати невідомих рослин у їжу;► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лікарем;► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.

Кiлькiсть переглядiв: 94